Geam securizat
Geam securizat
Sticla securizata sau intarita este produsa prin incalzirea sticlei la o temperatura de aproximativ 650 de grade Celsius, punct in care aceasta incepe sa se inmoaie. Suprafetele externe sunt atunci racite cu rapiditate, creand astfel o compresie puternica. Procesul de incalzire urmat de cel de racire este efectuat controlat electronic, iar parametri dupa care se realizeaza acest proces influenteaza fundamental calitatea geamului securizat.
Rezistenta sa mecanica la indoire este de obicei de patru sau cinci ori mai mare decat a sticlei normale si de aceea este folosita in aplicatii unde se impune strangerea mecanica a diverselor piese metalice pe sticla. Daca se sparge, se fractureaza in cioburi foarte mici, inofensive, astfel fiind asigurata securitatea si siguranta persoanelor care pot veni in contact cu sticla.
Sticla securizata este extrem de rezistenta la indoire, spargere, modificari de temperatura si de aceea are o arie larga de utilizare, cu precadere in domeniul arhitectural.Pereti cortina, fatade structurale, luminatoare, cupole, ferestre, balustrade, sere, usi exterioare, vitrine, cabine telefonice, copertine, portaluri, etc. Sticla securizata este obligatorie in zonele in care fatada vitrata trebuie sa faca fata unui stres termic ridicat, cum ar fi situatiile in care se foloseste o sticla cu grad mai mare de absorbtie pe fata sudica a cladirii, sau in vecinatatea unor surse interne de caldura (radiatoare, sisteme de incalzire).

Usi sticla securizata

Pereti sticla securizata

Cabina de dus din sticla securizata
Sticla securizata este cu 5 pana la 10 ori mai dura decat varianta care nu a trecut prin procesul de securizare. Una dintre calitatile principale a acesteia este comportamentul sticlei in momentul spargerii; in comparatie cu sticla normala, sticla securizata se sparge in bucatele mici si nu in bucati mari si ascutite, asadar nu prezinta riscuri de accidentare.
La interior se poate folosi la usi si pereti despartitori, mobilier de birou, casnic si comercial, cabine de dus, lifturi, trepte, balustrade, pardoseli, piscine, acvarii, etc.